Rezidence Zlín - Příluky, 2009

Autor: Ing. arch. Pavel Chládek, Ing. arch. Jindřich Nový

Rezidence Zlín – Příluky představuje ojedinělý projekt individuálního bydlení kladoucí důraz na kvalitu veřejných prostorů a soukromí obyvatel. Lokalita je situována v okrajové, východní, části města. Poloha navazuje na původní zástavbu a její funkce. Jižní orientace a sklon svahu nabízí celodenní oslunění a otevírá výhledy na okolní krajinu. Západní stranou lokalita přiléhá ke koridoru vzrostlé zeleně, jižní hranice je definována výrazným terénním zlomem. Navržené objekty vytvářejí jasně definované uliční prostory a zaručují tak oddělení prostorů veřejných od prostorů soukromých. V rámci celku jsou vyčleněny plochy pro odpočinek s dětskými hřišti. Konfigurace terénu a koncipování souboru domů umožňuje plně využívat výhledů do okolní krajiny.

Uliční prostor definuje rytmickým střídáním předstupujícího objemu venkovního schodiště a skladu a zapuštěným vstupním prostorem s venkovním stáním. Přízemí dále tvoří vstup a garáž se skladem. Obytné prostory jsou situovány v horním podlaží. Jižní terasa tvoří venkovní obytný prostor s atraktivním výhledem, do kterého se otevírá obývací pokoj a pokoje dětské. Ložnice a kuchyně je otevřena do intimního severního atria. To je přístupné z obslužného chodníku vedoucího mezi horními a spodními řadovými domy.

Z celkového záměru byly postaveny zatím jen jeden dvojdům typu A a 1 sekce řadových domů B, C.

da3257c4-b-3-1a.jpg a62257c4-b-2-4a.jpg 328257c4-b-4-1a.jpg 080257c4-b-1-1a.jpg